• es
  • ca

Ciutats Defensores dels Drets Humans

Barberà al projecte ‘Ciudades Defensoras de los Derechos Humanos’
Per donar a conèixer el treball dels defensors i defensores dels Drets Humans; i ajudar a conscienciar la ciutadania de les ciutats participants sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la nostra tasca quotidiana.

Jeihhco explica a Barberà del Vallès la seva tasca en defensa dels Drets Humans a Colòmbia

L’acte s’emmarca en el programa d’activitats del projecte ‘Ciutats Defensores dels Drets Humans’.

El passat dimarts 4 d’octubre, Barberà del Vallès va iniciar les activitats programades dins del projecte ‘Ciutats Defensores dels Drets Humans’.

La Biblioteca Esteve Paluzie va acollir la trobada amb l’activista colombià Jeison Castaño, més conegut pel seu nom artístic, Jeihhco, una activitat organitzada conjuntament amb l’Aula d’Extensió Universitària.

L’acte es va iniciar amb la benvinguda per part de l’Alcaldessa de Barberà del Vallès, Sílvia Fuster Alay, que va explicar, a una sala Salvador Allende plena, com a través del Hip-Hop, s’ha construït una comunitat a la ciutat colombiana de Medellín, on les arts són el motor per oferir una via de futur a nois i noies que creixen en un clima de violència estructural: “Jeison Castaño és una persona que ha viscut la seva infància i adolescència en un territori on el carrer és el centre de la vida, però també el camp de batalla del conflicte armat colombià.”

A continuació, va prendre la paraula l’activista Jeihhco, qui no va voler defugir de fer un comentari de la situació actual del seu país, després de la negativa de la ciutadania a tirar endavant un procés de pau que finalitzi amb el conflicte armat que es viu a Colòmbia des de fa més de 50 anys. “El poder de la violència i de la desinformació ha aconseguit una comesa històrica i sorprenent, ha estat una gerra d’aigua freda que ha caigut sobre qui defensem la pau, trobant-nos amb un país sencer que ha dit que no, encara que amb una gran xifra d’abstenció, i on totes les persones colombianes no volem la guerra, a les comunitats que més han sofert la guerra entre les FARC i l’Estat, ha guanyat el sí a la pau”, va comentar.

Seguidament, va explicar la seva experiència a la Comuna 13 de Medellín, on amb un grup de nois i noies del barri, ha endegat un projecte comunitari que es diu Casa Kolacho, un lloc de trobada de joves on la cultura del Hip-Hop, des de les vessants del rap, el grafit, la música de dj i el breakdance, és el fil conductor: “Portem 14 anys treballant en el rebuig a la violència oferint alternatives al jovent per trobar la felicitat a través d’aquest procés on la cultura és el centre de tot”. 

A continuació es pot escoltar l’àudio de la conferència, enregistrada per Ràdio Barberà:

 

 

La propera activitat es durà a terme aquest dijous dia 6 d’octubre a les 12 hores al Teatre Municipal Cooperativa, amb la conferència titulada ‘Dret de reproducció sexual al Perú. Delicte de lesa humanitat‘, a càrrec d’Esperanza Huayama, presidenta de l’Associació de Dones de la Província d’Huancabamba.

 

Esperanza Huayama

Esperanza va ser una de les víctimes del programa d’esterilitzacions forçoses impulsat pel govern d’Alberto Fujimori, al Perú, durant la segona meitat dels anys noranta. I ha estat també, després, una de les veus valentes que ha denunciat amb insistència aquesta greu vulneració dels drets humans.

Fa més de 10 anys que l’Esperanza ocupa càrrecs directius a l’Asociación de Mujeres de la provincia de Huancabamba (AMHBA), entitat que presideix des de fa poc més d’un any. Dins de l’AMHBA, l’Esperanza participa activament en el Comitè de defensa dels drets humans de les dones esterilitzades d’Huancabamba. Convençuda que l’organització de les dones és clau per defensar els seus drets, es planteja com un dels reptes del futur més pròxim, la consolidació i l’enfortiment de l’Asociación Nacional de Mujeres Peruanas Afectadas por las Esterilizaciones Forzadas.

‘Ciutats Defensores dels Drets Humans’ és un projecte conjunt que organitza l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, la Comissió d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional de la Pau, amb la participació d’altres ajuntaments, entre ells, el del Barberà del Vallès i altres institucions i entitats, i que vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores dels Drets Humans, ajudar a conscienciar la ciutadania de les ciutats participants sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la nostra tasca quotidiana.

Si voleu conèixer quins són i què treball realitzen les defensores i defensors dels drets humans podeu consultar:  http://www.bdv.cat/Ciutatsdefensoresdelsdretshumans2016

 

0